Et fælles fagligt grundlag, hvor man arbejder målrettet og struktureret med fx vidensdeling, ledelsestilsyn og kompetenceudvikling, er en forudsætning for en ensartet og systematisk praksis. Det vil sige, at rådgiverne har den samme tilgang, og at de benytter de samme redskaber og metoder.
Faglig sparring og vidensdeling
Taskforcen anbefaler, at kommunen arbejder systematisk med faglig sparring og videndeling.
Hvorfor: Systematisk faglig sparring og videndeling er med til at sikre kvalitet i sagsbehandlingen. Sparring og videndeling understøtter, at sagsbehandlingen sker ensartet, systematisk og i overensstemmelse med den aktuelle lovgivning og praksis. Sparring og videndeling muliggør desuden læring og udvikling af sagsbehandlingen, herunder anvendelse af aktuelt bedste faglige viden og udvikling af et fælles fagligt grundlag for sagsbehandlingen.
Kompetenceudvikling
Taskforcen anbefaler, at kommunen arbejder strategisk med udvikling af rådgivernes kompetencer.
Hvorfor: En strategisk tilgang til kompetenceudvikling understøtter, at kommunens kompetenceudvikling bidrager til at realisere de politiske og strategiske ambitioner og målsætninger på området. Derudover bidrager strategiske og målrettede kompetenceløft til at styrke det fælles faglige grundlag for sagsbehandlingen.
Fagligt ledelsestilsyn
Taskforcen anbefaler, at kommunen følger løbende op på kvaliteten i sagsbehandlingen gennem fagligt ledelsestilsyn.
Hvorfor: Et systematisk og løbende fagligt ledelsestilsyn med fokus på læring og udvikling bidrager til at sikre kvalitet i sagsbehandlingen. Fagligt ledelsestilsyn understøtter ledelsens opgave med at styre og udvikle handicapområdet ved at synliggøre udfordringer, udviklingspotentialer og behov for kompetenceudvikling.