Inddragelse af børn og unge med handicap

Få inspiration til arbejdet med at inddrage børn og unge med handicap i egen sag.

Børn og unge giver selv udtryk for, at de gerne vil inddrages i beslutninger, der vedrører dem, og de oplever, at de har betydningsfuld viden at bidrage med.

”Det er ret forkert kun at spørge forældrene, for du får ikke den fulde sandhed – max. den halve.” Sådan siger en 16-årig pige om betydningen af at tale med hende, da hun blev interviewet i forbindelse med projektet ”Styrket inddragelse af børn og unge med psykiske funktionsnedsættelser”.

Nogle børn og unge med handicap oplever imidlertid, at de kun i begrænset omfang bliver lyttet til og har indflydelse på deres egen sag.

Ligeværdig behandling

Når børn og unge med handicap har en sag i kommunen, er det vigtigt at inddrage dem. På den måde behandler man dem ligeværdigt og som individer, der lyttes til, og de har mulighed for at få indflydelse på beslutninger, der vedrører dem.

Man får også adgang til viden om, hvad der er betydningsfuldt for barnet eller den unge selv. Og det har betydning for kvaliteten af sagsbehandlingen, da barnets eller den unges viden om sin egen situation skaber afsæt for bedre og mere velfungerende indsatser. Børn og unges oplevelse af at blive set, hørt og forstået øger desuden deres motivation, og understøtter dem i at opbygge og udvikle strategier til at mestre et så selvstændigt liv som muligt.

Desuden har børn og unge med handicap - ligesom alle andre børn og unge - ret til at blive inddraget og have indflydelse på forhold, der vedrører dem, når de har en sag i kommunen.

Få inspiration til dit arbejde med inddragelse af børn og unge med handicap

Arbejder du på myndighedsområdet, kan du finde udgivelser, redskaber og inspiration til det generelle arbejde med inddragelse af børn og unge i egen sag hos Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv samt inddragelse af børn og unge med funktionsnedsættelse via et videnstema om inddragelse af børn og unge med handicap i egen sag.

Herunder er samlet en række udgivelser til inspiration, når du som fagperson eller leder gerne vil styrke inddragelsen af børn og unge med funktionsnedsættelse.

Viden om inddragelse af børn og unge med funktionsnedsættelse

Podcastserie i tre episoder omhandlende: 1. Arbejdet med børnesyn på kommunalt niveau 2. Hvordan styrker du som rådgiver inddragelsen af børn og unge med handicap 3. Styrkelse af samarbejdet med forældre.

Podcastserien knytter sig til videnstemaet om inddragelse af børn og unge med handicap i egen sag.

Find podcastserien her

Udgivelsen samler eksisterende viden, som kan inspirere til arbejdet med at styrke inddragelsen af børn og unge med handicap i praksis.

Find videnstemaet her

Social- og Boligstyrelsens syv anbefalinger for god kvalitet i indsatsen for børn og unge med ADHD, autisme og lignende vanskeligheder i alderen 0-18 år har tilsammen fokus på at skabe trivsel og udvikling for børn og unge med ADHD og/eller autisme.

Find anbefalingerne her

Materialet har til hensigt at inspirere og støtte sagsbehandlere, som skal inddrage børn og unge med autisme i egen sag, og giver forslag til særlige opmærksomhedspunkter og redskaber, der kan være brugbare i myndighedssagsbehandlingen

Find inspirationsmaterialet her

Vidensindsamlingen sætter fokus på eksisterende viden og konkrete redskaber til at inddrage børn og unge med autisme og ADHD i sagsbehandlingen. Desuden beskrives barrierer og opmærksomhedspunkter, herunder behovet for både generel viden om målgruppen og kendskab til det enkelte barn.

Finde vidensindsamlingen her

Viden om samarbejde om børn og unge med funktionsnedsættelse

Et fælles børne og handicapsyn er afgørende for inddragelsen og samarbejdet omkring barnet.

I denne digitale guide kan du finde redskaber og refleksionsøvelser, som kan understøtte et fælles børnesyn. Guiden er særligt målrettet chefer, ledere og nøglemedarbejdere

Find den digitale guide om fælles børnesyn her

Udgivelsen præsenterer viden om forældres inddragelse i myndighedssagsbehandling – set ud fra forældrenes eget perspektiv.

Vidensindsamlingen er målrettet fag-professionelle på børne- og ungeområdet, som arbejder med sagsbehandling.

Find vidensindsamlingen her

Få inspiration til hvordan du arbejder med et fælles handicapsyn. Videnstemaet samler relevant viden – herunder tre podcastepisoder - om børnesyn og handicapforståelser.

Find videnstemaet her

Familier med børn og unge med handicap skal opleve at få sammenhængende og koordinerede indsatser, så forældrene får mere overskud i hverdagen.

I de to modeller, "Én familie – én indgang" og "Sammen om familien", arbejdes der med at inddrage familien, samarbejde på tværs af fagligheder og skabe sammenhæng i og koordinering af indsatser til berørte familier.

Find modellerne her

Et inspirationskatalog målrettet sagsbehandlere og kommunale ledere, som arbejder med børn, unge og deres familier. Kataloget giver viden om kompleksiteten i samarbejdsudfordringer på børnehandicapområdet, hvor og hos hvem udfordringerne opstår, og hvordan udfordringerne kan håndteres og forebygges i praksis.

Find kataloget her

Redskaber og inspiration til inddragelse af børn og unge med funktionsnedsættelse

Redskaberne er målrettet børne- og ungerådgivere samt ledere fra myndighedsområdet. Alle redskaber kan tilpasses og anvendes til børn med funktionsnedsættelse.

Afhængigt af barnets støttebehov kan fx ’observation’, ’perspektivskifte’ eller ’planlæg inddragelse – forstå behov for støtte ved inddragelse’ være relevant for børn og unge med funktionsnedsættelse.

Find redskaberne her

Materialet har til hensigt at inspirere og støtte børne- og ungerådgivere, som skal inddrage børn og unge med autisme i egen sag, og giver forslag til særlige opmærksomhedspunkter og redskaber til inddragelse, når du skal inddrage barnet gennem samtale, spørgeskema eller observation.

Find inspirationsmaterialet

Der er udviklet materialer, som består af viden og en stribe konkrete redskaber til, hvordan man kan sikre, at børnene og de unge i højere grad bliver inddraget i hverdagslivet på anbringelsesstedet.

Materialerne er udviklet til børn og unge på anbringelsessteder generelt, men kan tjene som inspiration til inddragelse af børn og unge med funktionsnedsættelse i hverdagslivet.

Find materialerne her

Viden og anbefalinger om inddragelse og børnesyn generelt

Anbefalingerne er målrettet både ledere og medarbejdere, der arbejder på myndighedsområdet i landets kommuner, og er udarbejdet for at klæde kommunerne på til at arbejde med børneinddragelse i forbindelse med barnets lov.

For hver anbefaling er der udarbejdet et praksiseksempel, som tilbyder inspiration til, hvordan medarbejdere og ledere konkret kan arbejde med og omsætte anbefalingerne i praksis

Find anbefalinger og praksiseksempler her

Udgivelsen samler nyere viden om børns og unges oplevelser af inddragelse i egen sag. Udgivelsen er struktureret ud fra professor Laura Lundys model for børneinddragelse.

Find udgivelsen her

Udgivelsen præsenterer eksisterende viden og forskellige metodiske greb til, hvordan man som fagperson kan arbejde med at inddrage børn under seks år, når sprog og forståelsesramme er begrænset.

Udgivelsen er målrettet børne- og ungerådgivere, men andre fagpersoner, der arbejder med yngre børn, kan også bruge hæftet til at få inspiration til arbejdet med at inddrage de yngste børn.

Find videnstemaet her

Denne vidensindsamling præsenterer forskellige metodiske greb til, hvordan man som fagprofessionel i pædagogiske, didaktiske og socialfaglige sammenhænge kan arbejde med at tilvejebringe børns perspektiver. Fokus er på børn i alderen 0-12 år.

Metoderne udspringer af forskningsverdenen, men præsenteres her som inspiration for socialrådgivere, pædagoger, lærere m.fl.

Find vidensindsamlingen her