Stepping Stones er oprindeligt udviklet i Australien af organisationen Triple P.
Stepping Stones er en evidens- og manualbaseret metode, hvor træneren samarbejder med forældrene, i grupper eller individuelt. Metoden er målrettet familier med børn fra 2-12 år.
Der findes forskellige moduler for Stepping Stones:
- Seminar (3 sessioner)
- Gruppeforløb (6 gruppesessioner + individuelle telefonsessioner)
- Standardforløb (10 sessioner – individuelle forældrepar)
- Udvidet forløb (ekstra sessioner med specifikke emner).
Målet med Stepping Stones er at skabe positivt forældreskab. Forskellige færdigheder og redskaber kan hjælpe forældrene til at mestre hverdagen bedre, mindske konflikter og få gladere børn.
Den bedre mestring af hverdagen sker blandt andet ved, at forældrene lærer at tale om og håndtere problemer/konflikter i parforholdet, og ved at forældrene får redskaber til at håndtere barnets problemskabende adfærd, samt at forældrene får redskaber til at opstille mål og problemløse på mere hensigtsmæssige måder.
Stepping Stones-manualerne for de forskellige moduler til praktikere og forældre er oversat til dansk.
Implementering af Stepping Stones i Danmark
Stepping Stones er i 2018 implementeret i 5 kommuner: Aalborg, Herning, Hillerød, Kalundborg og København.
Implementering forudsætter, at praktikere med erfaring med målgruppen deltager i Stepping Stones-uddannelsen, der bliver leveret af den australske organisation Triple P International.
Virkning af Stepping Stones
Undersøgelser fra udlandet viser, at både forældre og børn får det bedre (børn er fx mindre udadreagerende, og forældre mestrer hverdagen bedre), når forældrene har deltaget i Stepping Stones.
I juni 2018 udkom VIVE’s samlede evaluering af det generelle program - og deriblandt Stepping Stones. Undersøgelsen viser blandt andet, at de forældre i Danmark, der har modtaget Stepping Stones-indsatsen oplever en styrket evne til at mestre familielivet, oplever mindre stress og øget trivsel og generelt en forbedret familiemæssig situation.
Den positive udvikling gør sig også gældende 3-6 måneder efter indsatsens ophør.
I evalueringsrapporten kan du også læse om indsatsens omkostninger.
Evaluering af tre mestringsindsatser målrettet forældre med børn med handicap
Kontakt i Social- og Boligstyrelsen
Sine Jongdahl Kolind Møller, smo@sbst.dk