Et fælles fagligt grundlag med afsæt i fx politikker, strategier og handleplaner er en forudsætning for en ensartet og systematisk praksis. Det vil sige, at rådgiverne har den samme tilgang, og at de benytter de samme redskaber og metoder.
Politik for handicapområdet
Taskforcen anbefaler, at kommunen har en politik, der sætter rammer og retning for sagsbehandlingen på handicapområdet, som er udmøntet i strategier og/eller fokusområder.
Hvorfor: Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, hvordan kommunen planlægger og udfører sagsbehandlingen på handicapområdet. En politik tydeliggør de politiske ambitioner, visioner eller værdier for, hvordan kommunen vil arbejde på handicapområdet.
Strategi for handicapområdet
Taskforcen anbefaler, at kommunen har en strategi, der sætter ledelsesmæssig ramme og retning for arbejdet på handicapområdet, som er omsat i retningslinjer, udviklingsinitiativer eller kompetenceudvikling, der understøtter god kvalitet i sagsbehandlingen.
Hvorfor: En strategi for kommunens arbejde på handicapområdet bidrager til at konkretisere, hvordan kommunens politiske retning udmøntes i praksis. I strategien omsættes de politiske ambitioner til konkrete aktiviteter og mål, der gør det muligt at følge op og vurdere, om arbejdet er på rette vej.
Kvalitetsstandarder for handicapområdet
Taskforcen anbefaler, at kommunen har kvalitetsstandarder for handicapområdet. Kvalitetsstandarder beskriver indholdet og omfanget af de indsatser, kommunen som udgangspunkt tilbyder borgerne, hvis borgerne vurderes at opfylde betingelserne for at få hjælp efter den pågældende bestemmelse.
Hvorfor: Kvalitetsstandarden er en politisk besluttet ramme for, hvad der som udgangspunkt tilbydes. Kvalitetsstandarder understøtter, at borgerne er bekendt med kommunens serviceniveau og fungerer samtidig som retningslinjer for kommunens sagsbehandlingspraksis. Der skal dog altid foretages en konkret og individuel vurdering af, om borgerens behov giver anledning til, at kommunens kvalitetsstandard fraviges.
Ledelsesinformation
Taskforcen anbefaler, at kommunen systematisk indsamler data om den økonomiske og faglige udvikling på handicapområdet, som anvendes til udvikling og styring af kommunens arbejde på handicapområdet.
Hvorfor: Indsamling og formidling af data til henholdsvis medarbejdere, ledelse og politikere skaber fundament for drøftelser og beslutninger om udvikling af kvaliteten i sagsbehandlingen. Desuden bidrager det til, at kommunen kan prioritere sine ressourcer på et oplyst grundlag.