Som led i udbredelsen af den opdaterede voksenudredningsmetode (VUM 2.0) tilbyder Social- og Boligstyrelsen løbende lange eller korte implementeringsforløb fra efteråret 2023 til og med 2025.
Formålet med forløbene er at styrke brugen af VUM 2.0 på de områder, hvor kommunerne oplever udfordringer med implementeringen. Desuden får kommunen viden og redskaber til at fortsætte udviklingsarbejdet på egen hånd, efter forløbet med Social- og Boligstyrelsen er gennemført.
Hvad er et implementeringsforløb?
I forløbet arbejder kommunen sammen med Social- og Boligstyrelsen om at identificere udviklingsområder, inden for hvilke kommunen arbejder med forbedringstiltag gennem prøvehandlinger.
Indledningsvist ansøger kommunen om én af fire pakker med hvert sit fokus. Hvis ansøgningen imødekommes, vælger kommunen i samarbejde med styrelsen herefter de specifikke udviklingsområder, der skal arbejdes med i forløbet. De fire pakker, der kan vælges imellem ved ansøgning, er:
- Pakke A: Sagsåbning og -oplysning
- Pakke B: Sagsvurdering, handleplan og bestilling
- Pakke C: Dokumentation og opfølgningen
- Pakke D: Datainformeret sagsbehandling
Et langt implementeringsforløb om VUM 2.0 strækker sig over et halvt år. Et kort forløb kan tilrettelægges til en varighed fra syv til 22 uger.
Social- og Boligstyrelsen kan ikke tilbyde rådgivning i konkrete borgersager eller deciderede undervisningsforløb i Voksenudredningsmetoden som en del af implementeringsforløbet om VUM 2.0.