Teoretisk bygger PMTO på social læringsteori (Social Interactive Learning) og socialøkologisk tænkning og har elementer fra kognitiv behandling. PMTO ser som udgangspunkt adfærd som tillært i en social kontekst, hvorved også uhensigtsmæssig adfærd kan og skal ændres i et samspil med barnets sociale omgivelser.
Metoden tager udgangspunkt i barnets situation, og bygger på en aktiv involvering af forældrene. Ved at ændre adfærdsmønstre og fremme den positive kommunikation sigter metoden mod at stoppe den negative udvikling og adfærdsproblemerne i familien. Dette gøres bl.a. ved at give forældrene træning i kommunikation med barnet gennem positiv involvering og opmuntring af barnet, ved problemløsning i familien og træning i grænsesætning overfor barnet. Også skole og institution inddrages i behandlingsforløbet efter behov.
PMTO er evidensbaseret og blandt de første familiebehandlingsmetoder i Danmark, som indføres og afprøves på grundlag af systematisk dataindsamling og forskning. PMTO er forskningsbaseret. Metoden er udviklet ved Oregon Social Learning Center i USA og er siden 1999 brugt i Norge, hvor metoden løbende er tilpasset til nordiske forhold ved Atferdssenteret i Oslo. PMTO er udbredt som metode bl.a. i Norge, Holland, Island og Danmark.
PMTO eksisterer som individuel familietræning og som gruppebaseret familietræning. PMTO-gruppe er en udvikling af programmet PTC (Parenting Through Change), som har eksisteret som en videreudvikling af PMTO siden begyndelsen af 1990´erne. I Danmark har PMTO-gruppe eksisteret siden 2011.
Metode
I den individuelle træning mødes terapeut og forældre en time en gang ugentligt. Forløbet tilrettes familiens aktuelle behov og mestringsevne og kan derfor variere i længde. De danske erfaringer viser, at den individuelle familiebehandling i gennemsnit indeholder ca. 23 sessioner. Forskningen omkring PMTO viser, at der ikke er behandlingsmæssig effekt ved lange behandlingsforløb. Der arbejdes derfor på en vis reduktion af forløbenes længde.
I træningen gennemgås en række temaer, og der trænes forskellige situationer. Dialog, rollespil og opfølgning via hjemmeopgaver er nogle af de metoder terapeuten anvender i træningen. Normalt mødes terapeut og familie i et særskilt behandlingslokale, men arbejdet kan også foregå i hjemmet.
Målgruppen for PMTO-gruppe er identisk med målgruppen for individuel PMTO, men der skal tages højde for, om deltagerne vil være i stand til at deltage i gruppeformatet. Gruppeforløbet afvikles med to PMTO-gruppeledere en gang ugentligt af 90 minutter, og der kan deltage forældre til 8-10 børn, dvs. ca. 14-16 voksne (inkl. bonusforældre og bedsteforældre).