Indberetningsmodellen forudsætter et tæt samspil mellem den kommunale sagsbehandler, som udarbejder handleplanen, og anbringelsesstederne, der er ansvarlige for opfølgningerne. Ved at følge denne model kan arbejdet med dokumentationssystemet kvalificere arbejdet i processen omkring handleplanen.
Helt konkret betyder det, at hver ung som minimum skal registreres i systemet:
Inden indskrivning - indskrivningsskema (inddeling i risikogrupper med henblik på at vælge det bedste anbringelsessted til netop denne unge).
3 måneder efter indskrivning - afklaringsskema (endelig inddeling i risikogrupper - kvalificering af indskrivningsskema, baseline for målinger).
Herefter skal der registreres hver 6.måned - opfølgning (som led i opfølgningen på § 140-handleplan).
Ved udskrivning fra anbringelsesstedet - udskrivning.
I modellen er det myndighedsbehandleren, evt. i samarbejde med et screeningsteam, der har ansvaret for at udfylde indskrivningsskemaet inden valget af anbringelsessted, så den unges problemtyngde og problemstillinger kan indgå i valget af anbringelsessted. Herefter er det anbringelsesstedet, der har ansvaret for at udarbejde opfølgningsskema(er) og udskrivningsskema - i dialog med myndighedsbehandleren. Ved alle skemaudfyldelser bør den unge og dennes forældre inddrages i udfyldelsen.
Indberetningsmodellen er en minimumsmodel. Anbringelsesstederne kan således indberette oftere, hvis det giver mening i deres daglige arbejde med de unge.