Viden og kompetencer

Når I arbejder med at styrke jeres inddragelsespraksis, er det relevant at tage stilling til, om I har nødvendig viden og kompetencer i jeres afdeling eller team til at kunne praktisere den ønskede inddragelse af børn og unge.

Guide til styrket inddragelse

Du er her: Ledelse til styrket inddragelse

Behov for viden og kompetencer

Hvis I kommer frem til, at der er behov for at aktivere eksisterende viden i organisationen eller tilføre ny viden, er det relevant at se på, hvilke ressourcer I har til rådighed til udvikling af viden og kompetencer.

Skal afdelingen på et fælles kursus, og hvad skal det bidrage med i organisationen? Skal I afholde temadage med efterfølgende læringsworkshop? Skal I have fokus på anvendelse af inddragelsesagenter?

Drøftelser, refleksioner og sparring

Når I vil opnå en styrket inddragelsespraksis er det vigtigt, at I forholder jer til, om jeres rammer for arbejdet giver plads til, at medarbejderne kan reflektere over egen praksis og få inspiration til at praktisere styrket inddragelse.

I kan med fordel arbejde på at udvikle et professionelt læringsfællesskab, som bidrager til at udvikle praksis ved at give mulighed for sparring på det, der udfordrer og give grobund for inspiration til ny praksis. Udviklingsrummet vil være med til at højne kvaliteten af inddragelse af børn og unge.

Børns og unges stemmer

I kan med fordel overveje, hvordan I får børns og unges stemmer frem i jeres drøftelser, refleksioner og sparring.

Inddragelsesagenter

En måde at arbejde med at udbrede viden om inddragelse i en større afdeling er ved at udpege inddragelsesagenter. Inddragelsesagenter kan være medarbejdere, der får et særligt ansvar i forhold til at arbejde med at udbrede viden, redskaber og metoder samt fastholde fokus på formålet med at inddrage børn og unge.

Inddragelsesagenternes arbejdsopgaver kan bestå i individuelle sparringer med medarbejdere, deltagelse på møder med børn og unge, sparring på teamdrøftelser samt formidling og facilitering på team- eller afdelingsmøder. Inddragelsesagenterne kan ligeledes indgå i andre netværk på tværs af forvaltninger som for eksempel inklusionsnetværk.

Det er vigtigt, at inddragelsesagenter har den nødvendige viden samt kompetencerne til at vejlede kollegaer og inspirere til ny praksis. Overvej derfor, om der er behov for, at jeres inddragelsesagenter eksempelvis skal på kursus for at opnå særlig viden, som kan udbredes i afdelingen.

Inddragelsesagenter kan ligeledes bidrage til at indsamle data om jeres inddragelsespraksis. Ved sparringer, undervisning, facilitering af møder mv. får inddragelsesagenterne løbende adgang til vigtig viden om gode erfaringer i medarbejdernes inddragelsespraksis, samt hvilke udfordringer der opstår. Denne data kan anvendes til videre kvalificering af jeres indsats med at styrke jeres inddragelsespraksis.

Læs mere om datainformeret praksis her

Inddragelsesagenter kan også have til opgave at introducere nye medarbejdere til jeres arbejde med børneinddragelse.

Kontakt

Louise Elisabeth Madsen
Specialkonsulent