Børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd

Børn og unge med seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd har ofte en række udfordringer ud over den seksuelt grænseoverskridende adfærd. Der kan altså være tale om børn og unge, som har brug for en specialiseret indsats.

Børn og unge med seksuelt grænseoverskridende adfærd er ikke en ensartet gruppe, når man ser på opvækstvilkår, karakteristika og adfærd. Der findes ikke ”et typisk barn” eller ”en typisk ung” med seksuelt grænseoverskridende adfærd. Det skyldes, at adfærden kan være udtryk for forskellige udfordringer i børnenes og de unges liv.

Samtidig kan der være nogle fællestræk, når man ser på de børn og unge, der har haft behov for et specialiseret tilbud. En vidensopsamling om børn og unge, der har været i udredning og behandling for seksuelt grænseoverskridende adfærd, viser, at størstedelen af børnene og de unge er drenge med etnisk dansk baggrund, og at en del af børnene og de unge har haft svære opvækstvilkår. Samlet set er 40 procent anbragt uden for hjemmet, når de starter i et udrednings- og behandlingsforløb.

Svært ved at opbygge ligeværdige relationer

Vidensopsamlingen viser endvidere, at børnene og de unge kan fremstå umodne og med følelsesmæssige, interpersonelle og sociale vanskeligheder. Lidt over halvdelen af børnene og de unge er registreret med en psykiatrisk diagnose inden visitation til behandlingsstedet, hvoraf ADHD er hyppigst forekommende. Og 63 procent af børnene og de unge er registrerede med sociale problemer såsom udadreagerende adfærd og skolefravær. Der er altså ofte er tale om børn og unge, som har udfordringer med impuls- og opmærksomhedsstyringen. Mange føler sig socialt usikre og magter ikke at opbygge ligeværdige relationer med jævnaldrende.

Netop vanskelighederne med at indgå i sociale sammenhænge med andre, ikke mindst jævnaldrende, kan føre til social isolation. Den manglende kontakt til jævnaldrende kan medføre, at barnet foretrækker kontakt med nogen, der er yngre end barnet selv.

Ud over den seksuelt grænseoverskridende adfærd har en del ofte haft en opvækst, hvor de har udvist tegn på manglende tilpasning og trivsel. Flere har følelsesmæssige vanskeligheder og indlæringsvanskeligheder.

Vidensopsamlingen kan findes her.

Underretning, udredning, behandling og supervision

Børn og unge med seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd har i særlig grad brug for fagpersoner, der udviser opmærksomhed, drager omsorg, og har viden om, hvordan der handles hensigtsmæssigt og fagligt på adfærden, så barnet eller den unge får den rette hjælp og støtte. Derfor er der udgivet en kort video til fagfolk og et informationsmateriale om handleveje ved bekymring for et barns seksuelle adfærd.

Informationsmaterialet beskriver viden om seksuelt grænseoverskridende adfærd blandt børn og unge, og der præsenteres konkrete forslag til, hvordan man som fagperson kan arbejde med at kvalificere og reagere på en bekymring. Materialet beskriver desuden ens rolle og ansvar ved underretning om et barn, og det indeholder forslag til, hvordan man i sin pædagogiske praksis kan arbejde aktivt med at forhindre grænseoverskridende adfærd.

Der findes desuden et landsdækkende tilbud til børn og unge op til 18 år, der udviser seksuelt bekymrende eller krænkende adfærd. Tilbuddet hedder Fønix og er organisatorisk tæt forankret med De Danske Børnehuse. Fønix’s primære indsats er udredning og behandling, men kan også være rådgivning, konsultation, supervision, mediation og undervisning.

Du kan læse mere om Fønix på følgende hjemmeside: www.fønix-danmark.dk  

Kontakt

Julia Kim Schweitzer
Specialkonsulent

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her