SISO videnscenter

SISO - videnscenter for sociale indsatser ved vold og seksuelle overgreb mod børn – er det nationale videnscenter til bekæmpelse af vold og seksuelle overgreb mod børn.

Formålet med SISO er at indsamle, bearbejde og formidle viden om sociale indsatser mod vold og seksuelle overgreb mod børn, herunder at deltage i relevante nationale og internationale netværk.

SISO tilbyder gratis rådgivningsforløb til kommuner, der gerne vil styrke indsatsen mod vold og seksuelle overgreb.  Du kan læse om rådgivningsmulighederne ved at trykke på linket nedenfor

Rådgivning om overgreb til kommuner

Vold og seksuelle overgreb i Danmark

Fysisk og psykisk vold samt vold i nære relationer kan have vidtrækkende konsekvenser for børn og unge.

I 1997 blev forældres revselsesret afskaffet og i 2019 blev det gjort strafbart at yde psykisk vold i nære relationer. Alligevel er en stor del af børn og unge udsat for vold i hjemmet. Du kan læse om vold i nære relationer og vold mellem voksne på Social- og Boligstyrelsens side om Vold i nære relationer.

Vold i nære relationer

Flere undersøgelser peger på, at mindst 2 til 4 i hver skoleklasse er udsat for fysisk eller psykisk vold. En spørgeskemaundersøgelse peger på, at 20 pct. af 8. klas­ser har været udsat for uønskede seksuelle hændelser. Undersøgelsen viser derudover, at 6 pct. har oplevet forsøg på eller gennemført samleje uden samtykke. For de fleste er der tale om seksuelle overgreb begået af jævnaldrende. En række undersøgelser viser, at omkring 1,5 pct. af befolkningen har oplevet, at nære familiemed­lemmer har forgrebet sig på dem seksuelt, da de var børn.

Selvom fysisk og psykisk vold samt seksuelle overgreb er forskellige former for overgreb, viser en undersøgelse, at børn, der oplever én form for overgreb, ofte også er udsat for andre typer overgreb.

Definitioner

Her finder du Social- og Boligstyrelsens definition af seksuelle overgreb og vold mod børn og unge:

Et seksuelt overgreb er en handling rettet mod et barn, hvor en voksen, et andet barn eller en ung i kraft af magt, ansvar eller ved at have opnået en tillidsfuld relation udnytter barnet til at indgå i seksuelle aktiviteter. Seksuelle overgreb skader barnet og bringer dets udvikling og sundhed i fare. Desuden skades barnets evne til at indgå tillidsfuldt i relationer og danne et positivt selvbillede.

Definitionen bygger på WHO's klassifikation fra 1999 (Meick et al. 2016).

Fysisk vold i nære relationer er en handling eller hændelse, hvor forælderen, den primære omsorgsgiver eller den fagperson eller frivillige, i hvis varetægt barnet er overladt, smerter eller skader barnet og krænker dets integritet fysisk og psykisk. Volden kan komme til udtryk ved handlinger som fx at slå, sparke, ruske, bide, kvæle, skolde, brænde eller forgifte barnet. Volden kan være en intenderet handling eller ske i affekt. Der kan være tale om en enkeltstående handling eller gentagne episoder. Fysisk vold er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet, og bringer dets udvikling og sundhed i fare.

Psykisk vold i nære relationer er et gentagent mønster af handlinger eller hændelser, hvori forælderen eller den primære omsorgsgiver formidler til barnet, at det fx er værdiløst, mislykket, utilstrækkeligt, uelsket eller uønsket. Psykisk vold kan komme til udtryk gennem verbale og ikke-verbale handlinger, der afviser og nedgør barnet; der udnytter og opfordrer til asocial adfærd; der truer og skræmmer det; eller ved at isolere barnet, så det frarøves muligheden for at få sit behov for samspil med andre opfyldt. Den psykiske vold kan være begået af personer i barnets hjem eller af fagpersoner eller frivillige, i hvis varetægt barnet befinder sig. Psykisk vold er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet, og bringer dets udvikling og sundhed i fare.

At overvære vold er, når et barn ser, hører, mærker eller på anden måde oplever, at en forælder eller en anden primær omsorgsgiver udøver fysisk eller psykisk vold mod den anden forælder eller søskende. At overvære vold kan også være, når et barn latent oplever optræk til fysisk eller psykisk vold eller eftervirkningerne af voldsepisoden. At overvære vold er ødelæggende for, eller forhindrer udviklingen af et positivt selvbillede hos barnet, og bringer dets udvikling og sundhed i fare.

Vil du vide mere?

Social- og Boligstyrelsen har udgivet eller iværksat en række undersøgelser og andre udgivelser på området:

Udgivelser om vold og seksuelle overgreb

Kontakt

Julia Kim Schweitzer
Specialkonsulent

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her