Tværprofessionelt samarbejde

Børn og unge kan komme i kontakt med mange forskellige faggrupper, når de er i en udsat position. Det har betydning for kvaliteten af den hjælp og støtte, børn og unge får, samt deres oplevelse af at blive inddraget, at disse faggrupper formår at samarbejde om inddragelse af både børn, unge og forældre på tværs af fag og funktioner.

Guide til styrket inddragelse

Du er her: Ledelse af styrket inddragelse

Samarbejde om inddragelse er en kompleks opgave, som kræver et eksplicit fokus hos chefer og ledere på det samlede børne- og ungeområde.

Inddragelse af børn og unge på tværs af faggrupper stiller krav til, at faggrupperne kan se formålet med deres rolle og opgave i inddragelsen af børn og unge.

Eksempler på inddragelse

  • Et eksempel kan være, at de fagpersoner, der sender en underretning, har inddraget barnet eller den unge i deres bekymring. Fagpersonen har måske inddraget barnet eller den unge i underretningen ved at have en dialog med barnet eller den unge om, hvad bekymringen går på, hvad en underretning er, og hvad den skal bidrage med. En sådan inddragelse i underretningen skaber gode forudsætninger for, at børne- og ungerådgiveren kan fortsætte dialogen med barnet, den unge og forældrene.
  • Det kan også komme til udtryk ved, at alle deltagere i et tværprofessionelt netværksmøde i fællesskab sikrer inddragelse af barnet eller den unge både før, under og efter mødet. For eksempel ved at sikre, at formålet med mødet er tydeligt for alle, herunder barnet eller den unge, og at der på mødet tales i et sprog, som barnet eller den unge kan forstå, så barnet eller den unge har reel mulighed for at bringe sit eget perspektiv ind i mødet.

Fælles tilgang til inddragelse

Det har betydning for de børn, unge og familier, I arbejder med, at I møder dem med en fælles tilgang til inddragelse og står på et fælles børnesyn. Hvis ikke det tværprofessionelle samarbejde er præget af fælles værdier om børneinddragelse, risikerer I, at samarbejdet med barnet eller den unge forhindres eller forsinkes, at barnet eller den unge bliver forvirret over forskellige tilgange eller involveres i konflikter mellem faggrupperne.

Læs mere om børnesyn her

Det tværprofessionelle samarbejde styrkes af klare rammer og kendte fælles arbejdsgange. Derudover har det betydning, at der er kendskab til hinandens kompetencer, roller og arbejdsopgaver på tværs af fagområder. Det kan desuden have betydning, hvis der etableres et læringsfællesskab, det vil sige, at der foretages systematisk erfaringsopsamling med henblik på at styrke jeres inddragelsespraksis.

I det følgende præsenteres to workshops, som på hver deres måde har til formål at styrke det tværprofessionelle samarbejde, med særligt fokus på inddragelse af børn og unge.

Workshop

Kortlægning af tværprofessionelt samarbejde

Hent drejebog her:

Workshop

Tværprofessionelle perspektiver på inddragelse

Hent drejebog her:

Kontakt

Louise Elisabeth Madsen
Specialkonsulent