Struktur og systematik

Når I arbejder på at styrke jeres inddragelsespraksis i et team, en afdeling eller i hele organisationen, er det vigtigt, at I forholder jer til, hvordan I får skabt rammer, struktur og en systematik, der kan understøtte en fælles og ensartet praksis med udgangspunkt i jeres vision for børneinddragelse.

Guide til styrket inddragelse

Du er her: Ledelse af styrket inddragelse

Systematik for inddragelse af børn og unge

Hvis der er for få eller for upræcise rammer for arbejdet, er der risiko for, at det bliver op til den enkelte medarbejder at tage stilling til, om de skal inddrage børn og unge, og hvordan inddragelsen praktiseres. Omvendt er det vigtigt, at struktur og rammer ikke bliver for styrende, da en vellykket inddragelsespraksis er afhængig af, at den sker med udgangspunkt i det enkelte barns/den enkelte unges forudsætninger og situation.

Denne del af guiden indeholder inspiration til, hvordan I kan arbejde med at balancere struktur og systematik i forhold til inddragelse af børn og unge.

Datainformeret praksis

Datainformeret praksis handler om, at I som ledelse sikrer en systematik i forhold til at indhente og anvende viden på baggrund af data til at understøtte den styrkede praksis for inddragelse, som I ønsker at udvikle.

Data kan være kvantitativ eksempelvis i form af underretningsstatistikker, statistik på antal børn i specialtilbud, data fra elevers testresultater m.m. Men data kan også være kvalitativ eksempelvis i form af informationer fra team- eller afdelingsmøder om, hvilke situationer der er særligt udfordrende for fagpersoner, når det handler om inddragelse af børn og unge. Det kan også være at samle de gode eksempler på inddragelse med det formål at dele erfaring og viden bredere i organisationen. Endelig kan det være data, der beskriver børn og unges oplevelse af at være inddraget.

 

Data om udfordringer og gode erfaringer kan bidrage til kvalitetsudvikling af praksis, for eksempel gennem udvikling af redskaber og inspirationsmateriale. Data kan også bidrage til at følge ændringer i medarbejderadfærd samt virkninger for børn og unge.

For at kunne indsamle data, der kan anvendes til at styrke praksis, kræver det, at I har skabt klarhed over, hvilke data der er relevante, hvordan de indsamles, og hvilke beslutninger den indsamlede data skal bidrage til at kvalificere. I kan for eksempel arbejde målrettet med at formulere, hvilken medarbejderadfærd I gerne vil fremme, og hvilken virkning adfærden skal have for børn og unge ved at opstille et målhierarki.

Se workshop om målhierarki her

Prøvehandlinger

En måde at anvende data i udviklingsarbejdet er at arbejde med prøvehandlinger. Det vil sige systematisk at afprøve konkrete handlinger, for eksempel handlinger, som enkelte medarbejdere har gode erfaringer med i en større gruppe.

Prøvehandlinger kan være en overskuelig måde at komme i gang med ændringer i praksis i en travl hverdag. Det må gerne være mikrohandlinger, som for eksempel et børnebrev eller et konkret redskab, men handlingerne skal beskrives systematisk, så I har mulighed for at følge op og evaluere. Det er ofte nødvendigt at afprøve, justere og tilpasse nye løsninger ad flere omgange, før de fører til de ønskede forbedringer.

Modellen herunder er et redskab, der kan anvendes til at planlægge, evaluere og følge op på prøvehandlinger.

Model

Prøvehandlinger

Model til prøvehandling

Prøvehandlinger kan anvendes på redskaber, mødefora, arbejdsgangsbeskrivelser, samarbejdsgange eller andre greb, I ønsker at afprøve i processen med at styrke jeres inddragelsespraksis.

I kan finde uddybende inspiration til, hvordan I konkret kan arbejde med prøvehandlinger i jeres organisation her.

Alt efter hvilke mål og succeskriterier I har opstillet, kan I kan finde inspiration til modeller og redskaber, som kan indgå i jeres arbejde med prøvehandlinger. Redskaber og modeller kan anvendes, som de præsenteres her i guiden eller anvendes som inspiration til udarbejdelse af egne redskaber i jeres organisation.

Find dem på siden om redskaber, modeller og viden her

Faglig ledelse og tilsyn

Når I arbejder med at styrke jeres praksis i forhold til inddragelse af børn og unge, er det oplagt at sætte specifikt fokus på inddragelse i jeres ledelse af medarbejderne og tilsyn med opgaveløsningen. Det kan være gennemgang af pædagogiske læreplaner, afdelingslederens observation i forskellige læringsrum eller myndighedslederens sagsgennemgang.

Ledelsestilsyn er et relevant greb i forhold til at indsamle data på medarbejderniveau, men også på tværs af et team eller en afdeling. Brug af systematiske ledelsestilsyn kan eksempelvis bidrage til at vise, om der er udfordringer, der er gennemgående for flere medarbejdere, eller om nogle medarbejdere har gjort sig gode erfaringer, der bør bredes ud i afdelingen eller teamet. Disse data kan understøtte de udviklingsprocesser, I sætter i gang.

Social- og Boligstyrelsen har udarbejdet skabeloner, der kan anvendes til et tematiseret ledelsestilsyn med fokus på kvalitet i sagsbehandlingen i myndighedsafdelinger. Et tema for et sådant ledelsestilsyn kan eksempelvis være, i hvor høj grad der er udført reel børneinddragelse.

Skabeloner

Tematiseret ledelsestilsyn

Kontakt

Louise Elisabeth Madsen
Specialkonsulent