Det betyder i praksis, at I involverer barnet eller den unge i jeres undren eller bekymring og er nysgerrige på barnets eget perspektiv. Det er desuden vigtigt, at barnet eller den unge involveres i jeres beskrivelse af barnets eller den unges egen situation, uanset om det er udtalelser, underretninger, journalnotater eller børnefaglige undersøgelser. Med andre ord, at I lytter åbent og nysgerrigt til barnets eller den unges perspektiver og ’sætter parentes’ om det, I allerede ved, og gør jer åbne for det, barnet eller den unge giver udtryk for.
Oplys om rettigheder og handlemuligheder
Det betyder desuden, at I hjælper barnet eller den unge til at forstå sagens gang og oplyser om rettigheder og handlemuligheder, for eksempel om retten til en bisidder, retten til at udtale sig eller ikke udtale sig og om muligheder for at stille spørgsmål eller vende tilbage, hvis der var noget, man ikke forstod eller gerne ville have tilføjet. Det betyder også, at I involverer børn og unge i formål, indhold og udfald af møder, uanset om barnet deltager i mødet eller ej.
Kvalificering af beslutning og tilbagemelding
Det vil sige, at I skal være opmærksomme på, at barnets eller den unges synspunkter og perspektiver bidrager til at kvalificere de beslutninger, inddragelsen omhandler. Derudover skal I være opmærksomme på, at barnet eller den unge får tilbagemelding på, hvordan barnets eller den unges synspunkter er indgået i beslutningsprocessen, og hvorfor den endelige beslutning er truffet.
Barnet eller den unges mestring
Den systematiske, tillidsfulde og helhedsorienterede tilgang bidrager til mestring for barnet eller den unge. Det sker ved: