Videoer

Gennem en række videoer introducerer vi til barnets lov: Lovens intentioner og formål.

Vi har, som en del af vores kompetenceudviklingsaktiviteter, udviklet en række videoer med det formål at introducere til barnets lov.

Se blandt andet vores videofilm til personalet i skoler, dag- og fritidstilbud - eller et af vores syv virtuelle oplæg og vores introducerende videoer om barnets lov, som findes nederst på siden. 

Vi forslår, at videoerne bruges i den lokale formidling af intentionerne med loven til fx politisk niveau eller medarbejdere, der arbejder med det udsatte børne- og ungeområde.

Nye film til personalet i skoler, dag- og fritidstilbud

Social- og Boligstyrelsen har lavet tre videofilm om barnets lov til dig, der arbejder med børn og unge i dagtilbud, skoler, fritidstilbud eller lignende, og som samarbejder med kolleger i myndighed, når et barn eller en ung ikke trives.

Barnets lov, der trådte i kraft 1. januar 2024, har betydning for hele børne- og ungeområdet.

Social- og Boligstyrelsen har - i samarbejde med bureauet Klædt På - udarbejdet tre videofilm om barnets lov. Filmene henvender sig især til det brede almenområde.

Fokus på samarbejde

De tre film drejer sig om forskellige aspekter af den proces, der indledes, når der er overvejelser om at lave en underretning, fordi der er bekymring for et barn eller en ung. 

Der er især fokus på de rettigheder til børn og unge, der følger af loven, og hvordan man på almenområdet kan styrke det tværfaglige samarbejde med børne- og ungerådgiverne i kommunernes myndighedsafdelinger.

Filmene er særligt målrettet lærere, pædagoger m.fl. i skoler, dagtilbud og kommunale fritidstilbud. Det er samtidig tanken, at lærervikarer, pædagogmedhjælpere og andet uuddannet personale her kan få lettilgængelig viden.

Drøftelse og dialog

Som supplement til filmene er der udarbejdet dialogkort og en plakat, som kan bruges til refleksion og drøftelser ved fx personalemøder og evt. i dialogen mellem almenområde og myndighed.

Hent dialogkort

Hent plakat

Hver film varer 10-12 minutter. Det anbefales, at der som minimum sættes en time af, hvor ledere og medarbejdere sammen ser filmene og umiddelbart bagefter diskuterer ud fra.

Film 1: Introduktion til barnets lov

Filmen er en introduktion om barnets lov til dig, der arbejder med børn og unge på en skole, i et dagtilbud eller på fritidsområdet.

Film 2: Underretning, screening, afdækning og børnefaglige undersøgelse

Filmen forklarer, hvad der videre sker, når du underretter kommunen om, at du er bekymret for et barn eller en ung.

Film 3: Støttende indsatser, anbringelse og opfølgning

Filmen giver viden om de indsatser, der kan sættes i værk for at hjælpe et barn eller en ung og familien, og hvordan kan du støtte op.

Hvis du vil vide mere 

Social- og Boligstyrelsen har tidligere udgivet en digital, klikbar guide til almenområdet om barnets lov.

Guiden beskriver, hvad fagpersonale i dagtilbud og grundskole skal være opmærksom på, når børn og unge har brug for særlig støtte. Der er især fokus på inddragelse, underretning og kommunens støttemuligheder.

Find guiden her

Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv har publiceret videoserien 'Til møde med kommunen' til børn og unge. De seks videoer kan også anvendes af fagpersonalet på almenområdet i dialogen med børn og unge, som har kontakt med en børne- og ungerådgiver. 

Find videoserien her

Virtuelle oplæg om barnets lov. Få en introduktion til barnets lov gennem vores virtuelle oplæg. I juni måned 2023 holdt vi syv virtuelle møder om barnets lov med fokus på formålet med barnets lov og de ændringer, som kommer med barnets lov.

Møderne er målrettet en bred vifte, herunder det politiske niveau og direktionsniveau, ledere, medarbejdere og andre, som arbejder med eller har interesse for det udsatte børne- og ungeområde.

Politiske udvalg, direktører og chefer

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for kommunernes politiske udvalg, direktører og chefer.

Ledere og nøglemedarbejdere med ansvar for implementeringen af barnets lov

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for ledere og nøglemedarbejdere med ansvar for implementeringen af barnets lov på myndighedsområdet for børn og unge.

Rådgivere fra myndighedsområdet for børn og unge

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for rådgivere fra myndighedsområdet for børn og unge.

Undervisere fra professionshøjskoler mv.

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for undervisere fra professionshøjskoler mv.

Civilsamfundsaktører og andre interessenter

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for civilsamfundsaktører og andre interessenter.

Udførerområdet

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for udførerområdet.

Ledere og medarbejdere på almenområdet fx skole- og dagtilbudsledere

I samarbejde med Ankestyrelsen har Social- og Boligstyrelsen afholdt et virtuelt oplæg om barnets lov, for ledere og medarbejdere på almenområdet fx skole- og dagtilbudsledere.

Introduktionsvideoer om barnets lov. Gennem to videoer giver vi dig, dine kollegaer, samarbejdspartnere og andre interesserede en indflyvning til intentionerne med barnets lov. Vi giver i videoerne ordet til en ung, som tidligere har været anbragt uden for hjemmet, to kommunale repræsentanter og Social- og Boligstyrelsens direktør, som fortæller om deres perspektiver på barnets lov og implementeringen af loven.

Hør fx en ung, som tidligere har været anbragt uden for hjemmet, Stefan Rundstrøm, fortælle om, hvor afgørende vigtigt, det er at have indflydelse på sin egen sag, eller rådgiveren Rikke Nielsen fortælle om, hvordan hun fremover vil arbejde med inddragelse. Centerchef Tine Vesterby Søren giver desuden hendes bud på, hvordan de i Egedal Kommune vil gribe implementeringen af barnets lov an.

Vi foreslår, at du ser videoerne i faglige netværk og bruger dem som udgangspunkt for drøftelser om barnets lov.

Find videoerne her:

Introduktionsvideo om barnets lov - interviewvideo
Introduktionsvideo om barnets lov - kampagnevideo

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her