Bygningens design
Samsø Energiakademi blev opført i 2007-2008 og er et kontorbyggeri. Det har en klimapåvirkning på 17,17 kg CO2-ækv./m2 pr. år.
Husets design og konstruktion tager udgangspunkt i stedet, lokalbyggeskik og minimering af ressourceforbrug. Grunden er en lavt beliggende tidligere fjordbund med høj grundvandsstand, hvorfor huset er løftet fri af terræn på lange betonpæle. Huset er et dobbelt længehus beklædt med zink, der i facaderne brydes af sortmalede felter med gran. Huset er udført som lavenergibyggeri baseret på energilette, præfabrikerede højisolerede bygningsdele med konstruktioner inspireret af det tyske passivhaus koncept.
For minimering af elforbruget er der arbejdet med et optimalt dagslysindfald, solafskærmning og naturlig ventilation. Huset vil have et minimalt forbrug af drikkevand, og der bruges regnvand til toiletskyl. Integreret i zinktagets markante klinkprofil findes et skjult solvarmeanlæg og et synligt solcelleanlæg. Huset modtager forskere, fagturister, skoleelever, politikere og andre energi interesserede.
LCA beregningen
Bygningerne er fra 2008, mens LCA'en er udført efterfølgende. Energiforbrugets forholdsvis store andel af bygningens klimapåvirkning skyldes til dels, at energiforsyningen har haft en større klimapåvirkning i de forgangne år i forhold til i dag. I virkeligheden bør bidraget dog være endnu større, men der er ikke data for energisystemernes klimapåvirkning i LCAbyg fra før 2020, og dette års påvirkninger anvendes derfor også i årene 2008-2020. Materialernes klimapåvirkning er udelukkende beregnet med aktuelle data, som betyder, at resultatet viser en lavere klimapåvirkning end det var tilfældet.
Dette skyldes at materialers klimapåvirkning ermindre i dag end i 2008. Til sidst medfører projektets markante arkitektur en stor rumvolumen og deraf resulterende stort materiale forbrug i forhold til etagearealet. Derudover anvenderprojektet store mængder glas, zink og solceller, som bidragervæsentligt til den samlede klimapåvirkning. Miljødata til LCA'en er fra Ökobau.dat 2020 II. Se CO2-ækv. fordelt på faser og bygningsdele nedenfor, hent LCA-filer og tegninger, og se bygningsspecifikationer.
Bygningens klimapåvirkninger fordelt på livscyklusfaser
Bygningsdelenes klimapåvirkninger fordelt på livscyklusfaser