Eurocodes og arbejdet med udviklingen af de nye nationale annekser

Udviklingen af nye nationale annekser til den næste generation af eurocodes er påbegyndt og forventes afsluttet og implementeret i 2027.

Eurocodes er europæiske standarder, som udarbejdes i det europæiske standardiseringsorgan, kaldt CEN. I hver eurocode er der plads til forskellige nationale forhold. Disse kaldes nationale annekser.

Eurocodes og nationale annekser indeholder tilsammen de tekniske krav, der stilles til bærende konstruktioner. De anvendes til beregning af bærende konstruktioner og til projektering af byggeri, anlæg og broer.

I de nationale annekser kan hvert land justere deres individuelle krav ved at fastsætte nationale valg. Valgene kan være med hensyn til f.eks. sikkerhedsniveauet til bærende konstruktioner, lokale byggeskikke og særlige lokale geologiske og klimatiske forhold.

For byggeri i Danmark er de tekniske krav til bygningers konstruktioner givet i bygningsreglementet med henvisning til eurocodes og de nationale annekser.

De europæiske standarder eurocodes udgives i Danmark af Dansk Standard. De nationale annekser til eurocodes udgives af Social- og Boligstyrelsen.

Udviklingen af nye af nationale annekser til næste generation af eurocodes

Udviklingen af nye nationale annekser til den næste generation af eurocodes er påbegyndt af Social- og Boligstyrelsen i samarbejde med Vejrdirektoratet og BaneDanmark. Arbejdet forventes afsluttet og implementeret i 2027.

Arbejdet gennemføres af Social- og Boligstyrelsens oprettede arbejdsgrupper bestående af udpegede eksperter fra branchen og forskningsinstitutioner. 

Udviklingen af de nye nationale annekser foregår med udgangspunkt i strategien om et Helhedsorienteret Bygningsreglement. Dette vil bl.a. indebære en evaluering og justering af det samlede sikkerhedsniveau og øvrigt indhold i de danske annekser. Formålet er at sikre, at kravene ikke unødigt hindrer tiltag til reduktion af klimabelastningen eller unødigt fordyrer byggeriet.

Strategi for helhedsorienteret bygningsreglement

Resultatet forventes at indgå i bygningsreglementet i 2026/2027, og omfatter fælles nationale annekser for både byggeri og anlægskonstruktioner.

Der kan frem til 2026 ske revisioner af de eksisterende nationale annekser, hvis delresultater f.eks. tiltag til reduktion af klimapåvirkningen, kan implementeres i de eksisterende nationale annekser.

Arbejdsgrupperne

At skabe de nødvendige ændringer i forhold til eksempelvis at sænke materialeforbruget samtidig med, at sikkerheden er tilstrækkelig, kræver et tæt samarbejde mellem myndigheder, eksperter og byggebranchen.

Derfor har Social- og Boligstyrelsen nedsat tolv arbejdsgrupper til udviklingen af de nye nationale annekser. Det er Social- og Boligstyrelsen, der udpeger de faglige eksperter til arbejdsgrupperne. 

I arbejdsgrupperne indgår udvalgte eksperter inden for hver deres speciale, der skal udvikle de nye nationale annekser. Fire af arbejdsgrupperne er grundlagsprojekter, som behandler tværgående emner, der vil have betydning for alle kommende nationale annekser. 

Læs mere om arbejdet og de forskellige arbejdsgrupper ved at trykke på boksene på forsiden

Du kan læse mere om de forskellige roller i arbejdsgrupperne i boksen herunder.

Roller i arbejdsgrupperne

De skrivende kernepersoners rolle er at agere som den arbejdende kerne i arbejdsgruppen, og modtagere af input fra sparringspersoner og fagpersoner. Skrivende kernepersoner skal have indgående kendskab til den del af eurocodesystemet, som arbejdsgruppen arbejder indenfor, herunder hensigt og baggrund for de enkelte europæiske regler. De skrivende kernepersoner udarbejder materiale på baggrund af arbejdsgruppens diskussioner og beslutninger.

Sparringspersoner deltager i arbejdsgruppens møder, giver input til diskussioner og bidrager med kommentarer til fremlagt materiale. Sparringspersoner deltager i diskussionerne og beslutningerne i arbejdsgruppen, men vil ikke umiddelbart være med til at udarbejde materialer. Sparringspersoner har kendskab til eurocodesystemet og/eller nationale forhold inden for et givet område, der gør dem i stand til at stille kritiske spørgsmål og bidrage med konstruktive løsningsforslag.

Fagpersoners rolle er at deltage på udvalgte møder som specialister inden for et specifikt område, hvor de bidrager med input til diskussioner og kommentarer til fremlagt materiale. Fagpersoner har kendskab til eurocodesystemet og/eller nationale forhold inden for området. Fagpersoner udpeges ad hoc, og de indkaldes efter behov.