Børn og unge med en erhvervet hjerneskade har oftest omfattende følger af hjerneskaden, som kan have stor indflydelse på deres liv og hverdag. De har derfor behov for effektive rehabiliteringsforløb for at mindske følgerne af hjerneskaden og derved opnå et selvstændigt og meningsfuldt liv.
Ansvaret for rehabiliteringsforløbet er sygehusets, når barnet/den unge er indlagt, og kommunens efter udskrivelse. Det betyder, at kommunen har myndigheds- og leverandøransvaret for indsatser og tilbud efter udskrivelse.
Børn og unge med erhvervet hjerneskade har forskellige genoptrænings- og rehabiliteringsbehov efter udskrivning fra sygehus. Sundhedsstyrelsen har udgivet en faglig visitationsretningslinje, der skal understøtte den kommunale visitation med henblik på, at barnet/den unge tilbydes en indsats på rette specialiseringsniveau.
Den faglige visitationsretningslinje
Indsatser og tilbud for børn og unge i den skolepligtige alder skal planlægges i sammenhæng med et skoletilbud. For mindre børn kan det med fordel planlægges i sammenhæng med et dagtilbud. Børn og unge har behov for at være i nærheden af familien. Det vil ikke være hensigtsmæssigt med lange daglige køreture. Planlægningen af indsatser og tilbud bør tage hensyn til det.
Generelt gælder det, at støtten til familier med børn med særlige behov skal være tilgængelig, tilstrækkelig, kontinuerlig, medfølende, kulturelt kompetent og familiecentreret. Familien skal være velinformeret for at kunne træffe de rigtige beslutninger for barnet/den unge.
Udgivelsen Forældre til et barn med fysisk eller psykisk handicap - guide til hjælp og støtte henviser til steder, hvor man kan søge mere viden, og gennemgår de vigtigste tilbud om hjælp og støtte.
Forældre til et barn med fysisk eller psykisk handicap - guide til hjælp og støtte