Status på strategi for helhedsorienteret bygningsreglement

Strategien sætter rammerne for en ambitiøs revision af bygningsreglementet, med 18 initiativer som skal gennemføres.

Initiativerne i strategien skal sikre en sammenhængende og fremtidssikret udvikling af den danske byggebranche.

Med initiativerne sættes der bl.a. fokus på brugervenlighed i bygningsreglementet, øgede mulighed for cirkulære tilgange og balancen mellem efterlevelse af skærpede klimakrav og eksisterende tekniske krav.

Samarbejde og koordinering

Det er vigtigt at resultaterne af initiativerne koordineres med de der skal efterleve de fremtidige regler, som led i sikring af at krav til byggeriet udvikles med øje for sammenhæng og helheder. Derfor prioriterer Social- og Boligstyrelsen et tæt samarbejde med branchen, i arbejdet med udviklingen af et helhedsorienteret bygningsreglement.

Læs om styrelsens branchesamarbejder her

Status på initiativer

Strategiens initiativer er i gang med at blive implementeret. Dyk ned i de 18 initiativer og bliv klogere på styrelsens arbejde med revision af bygningsreglementet.  

Initiativet indebærer udvikling af nationale annekser, som udtrykker en acceptabel sikkerhed, samtidig med at klimabelastning og ressourceforbrug minimeres set ud fra en betragtning af byggeriets levetid. Dette indebæ­rer også øje for anvendelse af biogene byggematerialer, der ikke er dækket af eurocodes samt klimaændringers betydning for byggeriets sikkerhed, levetid og prisen på byggeri.

Læs om arbejdet med at udvikle nationale annekser til Eurocodes her

Initiativet skal kortlægge og analysere, hvordan byg­ningsreglementets brandkrav kan udformes, så de understøtter brugen af byggematerialer med lavt klima­aftryk, den eventuelle påvirkning af det nuværende sik­kerhedsniveau for nye bygninger, samt hvilke eventuelle alternative sikkerhedsforanstaltninger, der kan sættes i værk ved behov.

Initiativet skal kortlægge og analysere, hvorvidt krav til sundhed udgør en barriere for at nedbringe byggeriets klimabelastning. Som led heri undersøges hvilke løsninger, der typisk anvendes i byggeriet, og hvilken klimapåvirkning de medfører. Initiativet skal samtidig undersøge, i hvilket omfang ændringer i indeklima- og installationskrav vil påvirke, om en bygning er sund at opholde sig i.

Initiativet skal bl.a. kortlægge energikravenes betydning for bygningers klimapåvirkning samt råderummet inden for EU-reguleringen til at ændre kravene i bygningsreglementet til byggeriets energibehov. Desuden afdækkes barrierer for at anvende isoleringsmaterialer med et lavere klimaaftryk end traditionelle materialer som fx stenuld, glasuld og lignende.

Initiativet skal undersøge, i hvilket omfang krav til bl.a. dokumentation af materialers egenskaber kan tilpasses, så de i øget grad understøtter brugen af nye byggematerialer, herunder biogene materialer.

Initiativet skal kortlægge, hvilke klimascenarier der kan forventes i fremtiden, og hvilke krav og hensyn i bygningsreglementet, der udfordres af disse vejrforhold. Der ud over skal initiativet undersøge, hvorvidt udearealer kan medtages i en fremtidig LCA-beregning.

Dette følger af tillægsaftalen om national strategi for bæredygtigt byggeri.

Læs tillægsaftalen her

Initiativet skal afdække mulige barrierer for at opføre små boliger (tiny houses), og undersøge muligheder for at lempe krav i bygningsreglementet, så det bliver nemmere at opføre tiny houses.

Dette følger af tillægsaftalen om national strategi for bæredygtigt byggeri.

Læs tillægsaftalen her

Initiativet skal undersøge, om der kan etableres en ordning, hvor kommunen kan afvise en tilladelse til nedrivning af en bygning, når saglige hensyn gør det hensigtsmæssigt at bevare bygningen. I forlængelse heraf undersøges det, hvorvidt der kan etableres en ordning, hvor bygningsejer kan pålægges en afgift ved nedrivning af disse bygninger svarende til den miljø- og klimamæssige påvirkning, som nedrivning vil forårsage.

Dette følger af tillægsaftalen om national strategi for bæredygtigt byggeri.

Læs tillægsaftalen her

Initiativet er afsluttet.

Med initiativet skal energikrav til transformationer af eksisterende bygninger lempes, så kravene svarer til de krav, der gælder for større renoveringer.

Energikrav til transformationer lempes i bygningsreglementet pr. 1/6 2025.

Dette følger af tillægsaftalen om national strategi for bæredygtigt byggeri.

Læs tillægsaftalen her

 

Initiativet skal undersøge, om det er muligt at justere krav i bygningsreglementet, uden at det medfører en utilsigtet afledt effekt på byggeriets sikkerhed og sundhed. Desuden kortlægges hvilke lovgivninger på tværs af miljø-, arbejdsmiljø- og byggelovgivning, der skal overholdes i relation til genbrugte byggevarer, herunder sundhedsskadelige stoffer.

Initiativet er afsluttet.

Initiativet skal bl.a. evaluere kommunernes praksis set fra såvel kommunens som bygherres perspektiv. Et væsentligt element heri er at skabe klarhed og gennemsigtighed i fordeling af roller og ansvar. Evalueringen af kommunernes praksis og rammerne for byggesagsbehandlingen skal bl.a. pege på effekter og værdi af byggesagsbehandlingen, herunder utilsigtet bureaukrati på den ene side, og behov for myndighedsinddragelse for at sikre regeloverholdelse på den anden side. Desuden afdækkes effektiviseringspotentialet i ansøgers og kommunes arbejde samt påvirkning af risici ved en tilpasset kontrol af byggerier i byggesagsbehandling.

Læs undersøgelserne af den kommunale byggesagsbehandling i praksis her

 

Initiativet er afsluttet.

Initiativet skal undersøge, i hvilket omfang stikprøve­kontrollen understøtter, at kravene til byggeriet over­holdes, herunder om der er et hensigtsmæssigt snit mellem roller og ansvar, samt at kontrollen foretages, hvor behovet er størst. Der gennemføres en evaluering af stikprøvekontrollen for at afdække, i hvilket omfang kontrollen udføres i kommunerne, og i hvilket omfang stikprøvekontrollen finder forhold, hvor krav ikke er overholdt.

Læs undersøgelsen af stikprøvekontrol i den kommunale byggesagsbehandling her

 

Initiativet er afsluttet.

Initiativet skal undersøge, om reglerne for lovliggørelse og dispensation i byggesager bør tilpasses den fremtidige omstilling og den faktiske brug af bestemmelserne. Dette er bl.a. et vigtigt element i at afdække procedurer for kommende dispensations- og lovliggørelsessager i forbindelse med bl.a. overholdelse af klimakrav og grænseværdier og udvikling af ny byggeskik.

Læs undersøgelsen af lovliggørelse og dispensation i den kommunale byggesagsbehandling her

 

Initiativet skal evaluere den eksisterende certificerings­ordning, herunder analysere behovet for at etablere et andet grundlag for ordningen, så det sikres, at ordningen ikke medfører uhensigtsmæssige barrierer for udvikling af mere klimavenligt byggeri. Som led i initiativet vil der indgå en afdækning af andre landes tilsvarende certifi­ceringsordninger.

Initiativet skal undersøge de eksisterende krav med henblik på at afdække snitflader til planområdet, og hvordan de kan gøres mere entydige og enkle at anvende.

Med initiativet gennemføres en systematiske gennemgang af bygningsreglementet, med udgangspunkt i ensarte­de principper, skabeloner og rammer for opsætning af bygningsreglementets udformning og sprog. Det skal herunder også afdækkes fordele og ulemper ved detail­krav og funktionskrav. Det skal sikre en ensartet skriftlig fremstilling, der øger læsevenligheden og forståelsen af byggeriets regler samt understøtter branchens brug af digitale processer, maskinaflæsning mv.

Initiativet skal analysere mulighed for at stille krav om standardiseret dokumentation af de tekniske krav. Der skal bl.a. indgå vurderinger af, hvordan standardiseret dokumentation kan påvirke fleksibiliteten og innovation i branchens løsninger til efterlevelse af krav. Det skal også undersøges, om systematisk viden- og dataopsamling kan skabe grundlag for videreudvikling af krav og branchens erfarings- og videnopbygning og medføre besparelser ved ombygninger mv.

Initiativet skal undersøge marked, trends og potentialer for brug af kunstig intelligens i byggebranchens digitale værktøjer. Indsatsen indebærer samtidig undersøgelse af, hvad branchen har brug for i bygningsreglementet, der kan understøtte anvendelsen af AI i fremtiden.