Ungdomsboliger generelt

Almene ungdomsboliger er målrettet studieaktive unge, uddannelsessøgende og andre unge med et særligt behov for ungdomsboligen.

Ungdomsboliger udlejes, ligesom andre almene boliger, af en almen boligorganisation. Det bemærkes, at ikke alle almene boligorganisationer har ungdomsboliger.  

Derudover findes støttede ungdomsboliger tilhørende selvejende institutioner/kollegier, som er målrettet samme personkreds som almene ungdomsboliger.

Boligorganisationen afgør på baggrund af retningslinjer, som boligorganisationen selv fastsætter, hvem der anvises ledige ungdomsboliger. Boligorganisationen lægger vægt på den boligsøgendes økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige forhold samt boligforhold i øvrigt. Det kan f.eks. være afstand til uddannelsessted og indtægt under uddannelsen.

Lejere, der har fået anvist ungdomsboliger, kan bo i lejemålet indtil afsluttet uddannelse. Andre unge kan bo i lejemålet, indtil forudsætningen for anvisningen er ophørt.

Boligerne er omfattet af almenboligloven, bekendtgørelse om udlejning af almene boliger og almenlejelovenDog er de andre støttede boliger omfattet af boligbyggeriloven og lejeloven.

Du kan også finde flere oplysninger i vejledning om udlejning af almene boliger.

Du kan kontakte den enkelte boligorganisation eller selvejende institution/kollegium for at høre nærmere om deres ungdomsboliger.  

Du kan også finde andre relevante oplysninger nedenfor:

På hjemmesiden ungdomsboliger.dk findes en oversigt over ungdomsboliger over hele landet, og man kan også skrive sig på venteliste.

Læs mere om ungdomsboliger i Danmark her

Udover almene ungdomsboliger kan en almen familiebolig også være relevant for unge uddannelsessøgende.

Familieboliger opføres i forskellige størrelser, herunder også i mindre skala ligesom en ungdomsbolig.

BL - Danmarks Almene Boliger tilbyder en oversigt over alle almene boligorganisationer, og ved hjælp af dem kan man finde frem til alle de almene ungdomsboliger.

Man kan også få et overblik over almene familie- og ungdomsboliger samt bestille og downloade en lang række pjecer vedrørende regler for udlejning, bytteregler, boligstøtte mv.

Læs mere og få en oversigt over almene boligorganisationer her.

Man kan desuden forhøre sig hos sit lokale indstillingsudvalg.

I landets store uddannelsesbyer er der lokalt oprettet centrale indstillingsudvalg, der har til opgave at fordele de ledige ungdomsboliger i den pågældende uddannelsesby og man kan henvende sig til disse udvalg for at blive skrevet op til en ungdomsbolig.

Studerende, som søger bolig i hovedstadsområdet, kan f.eks. finde hjælp hos følgende:

Centralindstillingsudvalget til studieboliger

Kollegiernes Kontor I København

Polyteknisk Kollegie Selskab

Startboliger er ungdomsboliger til udsatte unge, hvor der er tilknyttet en særlig bostøtte i form af sociale viceværter.

De sociale viceværter hjælper de unge med praktiske ting i hverdagen og med at fastholde uddannelse eller arbejde.

Søger man bolig i Københavnsområdet, kan man finde hjælp hos Unges Boligservice på ubsbolig.dk.

Læs mere på Unges Boligservice her. 

Hos danmarkbolig.dk kan man finde ungdomsboliger over hele landet.

Man kan også henvende sig til kommunen i den by, hvor man ønsker at bo i, for at få oplyst mulighederne for at få en ungdomsbolig.

Nogle kommuner har lavet aftaler om såkaldte fleksible udlejningsregler.

Det betyder, at nogle grupper af boligsøgende - fx unge tilflyttere under uddannelse - har fortrinsret til ledige boliger.

Find studie- og ungdomsboliger i Aarhus her.

Find studie- og ungdomsboliger i Odense her.

Find studie- og ungdomsboliger i Aalborg her.

Find studie- og ungdomsboliger i Roskilde her.

Find studie- og ungdomsboliger i Sønderborg her.

Find studie- og ungdomsboliger i Kolding her.

En privat bolig lejer man af en privatperson, et selskab, en pensionskasse eller en kommune.

De bliver som regel administreret af professionelle administratorer eller advokater, og der er ikke nogen central anvisning til private lejligheder eller værelser.

Det kan betale sig at henvende sig direkte til administratorer af private udlejningsejendomme, bruge sit netværk, søge på dba.dk og lignende.

Mange private udlejer fx et enkelt værelse i deres eget hjem. Som lejer bør man kende sine rettigheder i forbindelse med, at man flytter ind, flytter ud, opsiger lejemålet eller bliver opsagt, bytter eller fremlejer sin bolig mv.

Der findes også private ustøttede ungdomsboliger, som er omfattet af lov om boligforhold. Disse ungdomsboliger tilhører ikke en almen boligorganisation og kan derfor have andre anvisningsregler.

Tilsvarende gælder private støttede ungdomsboliger, som er omfattet af ungdomsboligloven. Disse ungdomsboliger kunne alene opføres i perioden fra 2004 til 2008. Du kan finde flere oplysninger om private støttede ungdomsboliger i vejledning om støttede private ungdomsboliger. 

 

 

Kontakt

Kontor for Bolig

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her