Du kan enten flytte direkte ind i et allerede etableret bofællesskab, blive en del af en proces, der er drevet af en professionel aktør, hvor du fx har indflydelse på indretningen eller blive en del af et byggefællesskab for i fællesskab med andre selv at etablere din kommende bolig.
Mange af de eksisterende bygge- og bofællesskaber er opstået på baggrund af et borgerønske om at bygge og bo sammen. Når et bygge- og bofællesskab opstår og drives af en borgergruppe, har det stor betydning for det praktiske og sociale fællesskab, som etableres mellem beboerne.
Dertil har de fællesskabsorienterede bobormer flere positive fordele for beboerne, som det fremgår af siderne om byggefællesskaber og bofællesskaber. De mange fordele har medført en øget efterspørgsel efter både at bygge og bo sammen.
Er bofællesskab noget for dig
Hvis du som borger overvejer at indgå i et bygge- eller bofælleskab, er det for det første vigtigt at afklare, om den fællesskabsorienterede boform er noget for dig.
Boformen kræver, at man er villig til at indgå de kompromisser, som er nødvendige for at være en del af det praktiske og sociale fællesskab. Når man bygger eller bor sammen med andre, vil der være tidspunkter, hvor man skal bøje sig for at finde løsninger, som tilgodeser flest mulige.
Det er også afgørende at afklare, om du ønsker at indgå i et fællesskab om at bygge din kommende bolig sammen med andre eller indgå i et fællesskab i forbindelse med det at bo sammen. Desuden er det vigtigt at afklare, hvor du geografisk ønsker at bo, og om du ønsker at bo bynært eller landligt. I den forbindelse er det også vigtigt at afklare dit økonomiske råderum i relation til, hvorvidt der søges en leje-, andel- eller ejerbolig.
Samtidig kan det være relevant at afklare, om du har nogle ønsker og værdier for fællesskabet. Dette kan du f.eks. søge inspiration til hos allerede eksisterende bygge- og bofællesskaber, da mange af dem har egne hjemmesider, som bl.a. beskriver værdigrundlag og aktiviteter i fællesskabet.
Uanset om du ønsker at flytte direkte ind i et allerede etableret bofællesskab eller blive en del af et byggefællesskab for i fællesskab med andre at etablere din kommende bolig, er det en god ide at henvende sig til den lokale kommune og almene boligorganisationer i kommunen for at høre om de lokale muligheder. Nogle kommuner har særlige indsatser for folk, der gerne vil bo i bofællesskab og holder f.eks. løbende netværksmøder og giver råd og vejledning.
Er du interesseret i at flytte ind i et eksisterende bofællesskab
Hvis du ønsker at flytte ind i et eksisterende bofællesskab, kan det først og fremmest være vigtigt at gøre dig nogle tanker om, hvad det er for en slags bofællesskab, du gerne vil være en del af.
Hvilken grad af praktisk og socialt fællesskab ønskes, hvilke aktiviteter og værdier for fællesskabet skal det indeholde, som eksempelvis at leve bæredygtigt, være selvforsynende, dyrke specifikke interesser sammen med mere. Dertil kan det handle om, hvor ofte du har tid og lyst til at deltage i daglige eller ugentlige fælles aktiviteter som fællesspisning eller lignende.
Hvilke bofællesskaber eksisterer
Det kan i forbindelse med en afklaring være relevant at undersøge, hvilke bofællesskaber der allerede eksisterer. Foreningen bofællesskab.dk har på deres hjemmeside www.bofaellesskab.dk etableret en oversigt over eksisterende bofællesskaber i Danmark. Her fremgår private lejeboliger, ejerboliger og andelsboliger samt bofællesskaber med blandede ejerformer. Desuden fremgår bofællesskabernes målgrupper, værdier og typer af fællesskab. På hjemmesiden kan du også se de bofællesskaber, der aktuelt har ledige boliger. Derudover har flere af de eksisterende bofællesskaber deres egen hjemmeside, hvor det er muligt at læse mere om det enkelte bofællesskab.
Dertil kan det være en god ide at tage ud og besøge et eller flere bofællesskaber for at få en bedre fornemmelse af bofællesskabet. Man kan også undersøge muligheden for eksempelvis at fremleje et værelse i et bofællesskab i en kortere periode for at prøve det af.
Er du interesseret i selv at etablere et bofællesskab
Har du en drøm om selv at etablere et nyt selvgroet bofællesskab eller skabe din kommende bolig i fællesskab med andre i et byggefællesskab er det først og fremmest vigtigt at afklare om, du har den tid og det overskud, det kræver at indgå i sådan en byggeproces. Det er et stort arbejde der kræver meget af den enkelte og af gruppen. Dertil skal du afklare din økonomiske situation og hvad du ønsker at bidrage med til fællesskabet i form af ressourcer og tid.
Regler ved etablering af nye boliger
Etablering af nye boliger skal som udgangspunkt ske i eksisterende udlagte boligområder i byzone eller i landsbyer og i overensstemmelse med kommunens planlægning. På Plandata.dk kan man se, hvilke planer der gælder for et område (kommuneplanrammer og lokalplaner).
Hvis der er tale om etablering af bofællesskaber i landzone, kræves landzonetilladelse fra kommunen. Et af hovedhensynene bag zoneinddelingen er at undgå spredt bebyggelse i det åbne land, og dermed sikre en klar grænse mellem by og land, og at byudvikling sker, hvor der gennem planlægningen er åbnet mulighed for det, bl.a. af hensyn til infrastruktur og offentlig service – ”indefra- og ud”- princippet.
Kommunen har mulighed for at meddele enkelttilladelse efter planlovens landzoneregler f.eks. til huludfyldning i landsbyer, ligesom der er mulighed for at meddele landzonetilladelse til etablering af flere boligenheder i eksisterende bygninger, hvis bygningen er egnet til boligformål som f.eks. en nedlagt skole eller tidligere plejehjem og under iagttagelse af de hensyn, der ligger bag landzonereglerne.
Hvis der er tale om et større antal boliger forudsættes som udgangspunkt lokalplanlægning, og at det sker i byzone. Der henvises til Vejledning om landzoneadministration.
Vejledning om landzoneadministration
Faser i etablering af et byggefællesskab eller et selvgroet bofællesskab
I etableringen af et byggefællesskab eller bofællesskab skal du igennem forskellige faser. Nedenstående model afspejler den overordnede proces fra den første ide om et selvgroet bofællesskab eller byggefællesskab til den endelige indflytning.