Uddannelse i Mestringsluppen

Mestringsluppen er en gruppebaseret mestringsindsats til børn med udviklings- og opmærksomhedsforstyrrelser. Kommuner kan søge om gratis uddannelse af praktikere i indsatsen.

Projektperiode:

2024.

Deadline for ansøgning om gratis uddannelse i Mestringsluppen er mandag den 21. oktober 2024, kl. 12.

Målgruppe:

Alle landets kommuner kan søge om at få del i uddannelsestilbuddet i Mestringsluppen. Indsatsen kan forankres i PPR/skole, i kommunens familiebehandling eller under det lettilgængelige tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel. Opgaveløsning kan med fordel involvere medarbejdere på tværs af områder.

Baggrund for projektet:

I 2021-2023 har Social- og Boligstyrelsen i samarbejde med VIVE og seks kommuner udviklet indsatsen, kaldet Mestringsluppen.

Målgruppen for Mestringsluppen er 8 til 14-årige børn med udviklings- og opmærksomhedsforstyrrelser, som fx ADHD og autisme, samt deres nære voksne.

Mestringsluppen er en helhedsorienteret indsats og består af flere samtidige dele:

  • Et gruppeforløb (9 sessioner), målrettet børn i målgruppen.
  • Et parallelt gruppeforløb (5 sessioner), målrettet de nære voksne omkring børnene.
  • Vidensdeling og samarbejde med børnenes skoler.

Indsatsen arbejder med en kombination af faste elementer (som fx temaer og gennemgående redskaber) samt variable elementer (som fx forskellige didaktiske greb). Dette gør, at indsatsen kan tilpasses de børn, der deltager, og tage hensyn til deres alder, styrker, læringsforudsætninger mv.

Formål:

Målet er at udbrede Mestringsluppen, så flere kommuner kan tilbyde indsatsen til målgruppen.

Dokumentation og evaluering:

Udviklingsarbejdet er evalueret af VIVE. Indsatsen viser lovende resultater, som indikerer, at både børnene og deres forældre oplever en positiv effekt i form af, at børnene får forbedret følelsesregulering, øget social kontakt til jævnaldrende og mindsket oplevelse af ensomhed.

Erfaringerne fra de kommuner, som har arbejdet med indsatsen, er positive. Både de praktikere som leverer indsatsen, forældre og skolekontakter giver udtryk for, at indsatsen rammer ind i et behov, som ikke er blevet mødt før og giver et fælles anerkendende sprog om børnenes mestring.

Samarbejdsparter:

Uddannelsen leveres af Social- og Boligstyrelsen. Ud fra de indkomne ansøgninger udvælges et antal kommuner, som tilbydes plads på uddannelsen. Det tilstræbes at få plads til flest muligt.

Mere information:

Indsatsbeskrivelse for Mestringsluppen

Evalueringsrapport om modningen af Mestringsluppen

Skema til ansøgning om gratis uddannelse

Vejledning til ansøgning om gratis uddannelse

Kontakt

Susanne Ploug-Sørensen
Specialkonsulent

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her