Projektperiode:
2021 - 2024
Målgruppe:
Målgruppen er voksne, der er udsat for eller udøver vold i nære relationer.
Baggrund for projektet:
Der er et skævt forhold mellem antallet af voksne, som hvert år skønnes at udøve eller være udsat for vold i nære relationer, og antallet af kvinder og mænd, som hvert år modtager specialiseret hjælp målrettet vold i nære relationer.
Delinitiativet om at udvikle og understøtte en interventionsmodel tager afsæt i en interventionscentermodel, der tidligere er udviklet og afprøvet i et samarbejde mellem Østjyllands Politi, LOKK og Dialog Mod Vold. Med interventionsmodellen lykkedes det politiet at motivere personer udsat for og udøvere af vold i nære relationer til at deltage i rådgivningsforløb hos specialiserede tilbud og derved få hjælp tidligere end ellers. Erfaringerne viste dog, at der var behov for et tættere samarbejde med kommuner.
Delinitiativet om undervisningsforløb i risikovurderingsværktøjet SARA-V3 tager afsæt i at fagpersoner, som er i kontakt med voldsudsatte og voldsudøvende, skal kunne foretage en systematisk vurdering af personernes trussels- og sikkerhedsniveau. Det kan bl.a. være fagpersoner fra kommuner eller specialiserede tilbud.
Formål:
Formålet med interventionsmodellen er, at flere voksne, der er udsat for eller udøver vold i nære relationer, får hjælp til at komme ud af volden tidligere end ellers. I projektet samarbejder én politiskreds, tre kommuner og fem NGO’er om at opspore, tilbyde en indsats til og følge op på personer udsat for og udøvere af vold i nære relationer.
Formålet med undervisningsforløbene i risikovurderingsværktøjet SARA-V3 er, at fagpersoner skal kunne vurdere risikoen for gentagen vold i konkrete borgersager, så rette sikkerhedsforanstaltninger kan sættes i værk.
Dokumentation og evaluering:
Der laves en evaluering af interventionsmodellen, der har til formål løbende at videreudvikle modellen og til slut vurdere, hvordan modellen er implementeret og modellens resultater og omkostning.
Samarbejdsparter:
I delinitiativet om en interventionsmodel er samarbejdsparterne: Dialog Mod Vold, Københavns Politikreds, Frederiksberg Kommune, Dragør Kommune, Tårnby Kommune, Lev Uden Vold, LOKK, Mødrehjælpen, Mandecentret og VIVE.
I delinitiativet om undervisningsforløb i risikovurderingsværktøjer er samarbejdsparterne: Risikovurderingskurser v/Pernille Bak.
Finansiering:
Initiativet finansieres af satsreserveaftalen for 2021. For perioden 2021 – 2024 er der i alt afsat 20,1 mio. kr. til initiativet.
Mere information:
For mere information om interventionsmodellen henvises til Dialog Mod Volds hjemmeside samt ansøgningsmaterialet til puljen om udvikling og udbredelse af interventionsmodellen. Læs også mere om erfaringerne fra den tidligere interventionscentermodel i styrelsens evaluering.
Hjælp til voldsramte familier ved husspetakler (Dialog Mod Vold)
Ansøgningspuljen til udvikling og udbredelse af interventionsmodel til voksne, der er udsat for eller udøver vold i nære relationer
Interventionscenter ved partnervold. Beskrivende evaluering af et forsøgsprojekt
For mere information om undervisningsforløb i risikovurderingsværktøjet SARA-V3 henvises til Risikovurderingskurser v/Pernille Baks hjemmeside, hvor det også vil være muligt at tilmelde sig undervisningsforløbene.
Risikovurderingskurser v/Pernille Bak (Risikovurderingskurser)