SSP-samarbejdet har som formål at forebygge kriminalitet og risikoadfærd. Forebyggelsestrekanten, som er udviklet af Det kriminalpræventive råd illustrerer det kriminalitetsforebyggende arbejde. SSP-samarbejdet omfatter alle niveauer i forebyggelsestrekanten. Dvs.:
Opbyggende initiativer, der er rettet mod at sikre trivsel, opbygge modstandskraft samt gode og trygge vilkår for alle i samfundet.
Forebyggende indsatser, der er rettet mod at forebygge problem- og risikoadfærd blandt individer eller grupper.
Kriminalitetsforebyggende indsatser, der er rettet mod at sætte ind over for førstegangskriminalitet og forebygge tilbagefald til kriminalitet.
Herunder vises Kriminalpræventive Råds forebyggelsestrekant som ramme for SSP-samarbejdet.
Figur 1: Det kriminalpræventive Råds forebyggelsestrekant som ramme for SSP-samarbejdet
Forebyggelsestrekanten er beskrevet i den fælles ramme for SSP-samarbejdet, som er udviklet af Justitsministeriet.Kilde: https://www.justitsministeriet.dk/wp-content/uploads/2020/12/Ny-og-faelles-ramme-for-SSP-samarbejdet.pdf.
SSP er et stærkt brand, men omfatter mere end de tre traditionelle aktører.
SSP står i sin oprindelige form for Skole, Socialforvaltning og Politi, som de tre hovedaktører. I dag indbefatter samarbejdet dog flere aktører. Fc kan skole også omfatte ungdomsuddannelserne, men beskæftigelsesforvaltningen ligeledes er en relevant aktør for unge over 18 år.
Social- og Boligstyrelsen udbyder en gratis SSP-uddannelse, som har til formål at opkvalificere SSP-konsulenters og SSP-medarbejderes kompetencer.
Læs mere om SSP-uddannelsen her