MOVE er en evidensbaseret metode til behandling af rusmiddelbrug blandt unge i alderen 15-25 år. MOVE-metoden bidrager til at fastholde de unge i behandling, og 50% af de unge er stoffrie ni måneder efter indskrivning. Til sammenligning viser studier, at det gælder ca. 37% af unge i anden behandling. Metoden øger desuden de unges trivsel og uddannelsesaktiviteter. De unge har også færre opmærksomhedsproblemer og begår mindre kriminalitet.
MOVE er en manualbaseret samtaleform, som består af Den motiverende samtale og Kognitiv adfærdsterapi. Desuden er der en række strukturelle elementer i MOVE i form af screeningsredskabet UngMap, et redskab til trivsel- og effektmonitorering, gavekort for fremmøde, sms-påmindelser, statusbreve samt behandlingsplaner, hvor målene formuleres sammen med den unge. Metoden består af et primærforløb med 12 behandlingssamtaler efterfulgt af opfølgende behandling på seks måneder.
MOVE kan bruges af alle socialfaglige medarbejdere, der arbejder med at behandle unge, som har et behandlingskrævende stofmisbrug.
Film om MOVE
Se introduktionsfilmen om MOVE - behandling af unges rusmiddelproblemer.