Konferencerne er målrettet de grene af den kommunale og regionale sektor, der i stigende omfang ser og arbejder med frivillighed som et element i en fortsat udvikling af velfærdssamfundet.
Frivillighed 2019: Det gode samarbejde
Konferencen havde fokus på, hvordan frivilligheden kan styrkes gennem et stærkt samspil mellem kommuner, regioner og det frivillige engagement. Dagen bød på oplæg og sessioner, der havde til formål at give kommuner og regioner viden og redskaber til at forbedre samarbejdet med civilsamfundet.
Igennem dagen fik vi eksempler på, at samarbejdet mellem offentlige og civile aktører kan skabe sociale indsatser, der både øger borgernes livskvalitet og skaber samfundsøkonomiske gevinster. Dette var bl.a. budskabet i oplægget af Benny Andersen fra Socialpædagogernes Landsforbund, som understregede, at inklusion af udsatte borgere i frivillige fællesskaber udgør en grundlæggende del af det pædagogiske arbejde med at understøtte udsatte borgeres livsglæde. Der er dog stadig et stykke vej til at indfri potentialerne for udsatte borgere, da de oftere står på kanten eller helt udenfor fællesskaber. I oplægget af Lars Skov Henriksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde blev det belyst, hvordan sociale skel fortsat præger danskernes foreningsdeltagelse og frivillige indsatser.
For at skabe et stærkt samarbejde mellem offentlige og frivillige aktører blev nødvendigheden af at arbejde aktivt for at skabe en kultur, hvor der tænkes og arbejdes tværfagligt, pointeret. Fx fremhævede Jacob Storch fra Joint Action i sit oplæg, hvordan relationel kapacitet kan udgøre en metodisk tilgang til at opbygge et målrettet og tværfagligt samarbejde mellem forskellige aktører.
Vejen til et stærkt og velintegreret tværfagligt samarbejde mellem offentlige og civile aktører kan dog være en konfliktfyldt proces. Frivillige og offentlige aktører arbejder nemlig i udgangspunktet ud fra forskellige normer, kompetencer, rationaler og måder at kommunikere på, som kan vanskeliggøre samarbejdsrelationerne. Disse udfordringer blev både belyst i et oplæg af Bjarne Ibsen fra Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund og af Morten Frederiksen fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.
Du kan hente dias fra oplæg og sessioner via COK’s hjemmeside
Dias fra oplæg og sessioner på konferencen (Center for Offentlig Kompetenceudvikling)
Du kan læse om tidligere afholdt konferencer om frivillighed nedenfor.