Fra ensomhed til fællesskab - og fællessang

"I mange år var det et meget sårbart emne for mig, at jeg var ensom. Lige så sårbart det var at være ensom, ligeså sårbart var det at snakke om det. Sådan har jeg det ikke længere, for jeg lærte også, at jeg blev nødt til at tale om det, hvis jeg skulle videre i livet."

Ordene er Mikkel Christensens. Han er 37 år, og som barn og ung var han ensom.

”Der kan være mange grunde til, at man føler sig ensom. Når jeg selv har følt mig ensom i en stor del af mit liv, er der primært to grunde til det. Den første er, at jeg er født med et handicap; cerebral parese i mine ben. Og den anden er, at jeg blev mobbet gennem store dele af min folkeskoletid.”

”Som barn og i min tidlige ungdom havde jeg meget svært ved at acceptere mit handicap, fordi jeg var fuldt ud bevidst om, hvad andre kunne, og hvad jeg kunne. Jeg valgte derfor fællesskaber for mennesker med handicap fra. Jeg indrømmer gerne, at det måske var lidt fordomsfuldt, men det eneste jeg ville dengang var at være som de fleste.”

Ensomheden var drænende.

”Jeg så min ensomhed som en parasit, der sugede livet ud af mig. For det er svært at drømme, når du er ensom, fordi du nærmest kun drømmer om en ting, nemlig at blive en del af et fællesskab. Og jeg havde ikke overskud til at række ud til fællesskabet.”

Det har han i dag.

”Jeg er heldigvis kommet ud på den anden side og er en del af mange fællesskaber. I dag bruger jeg mit handicap konstruktivt.”

Mikkel arbejder som kommunikationsmedarbejder i Videnscenter om handicap, og han er frivillig forskellige steder, blandt andet i Sammenslutningen af Unge med Handicap, SUMH og i Ungdomskredsen i Dansk Handicap Forbund.

”Jeg har nu fundet ud af, at det at føle sig ensom og at være alene er to vidt forskellige ting. I dag lever jeg et ret aktivt liv, så nu elsker jeg faktisk at komme hjem til stilheden i min lejlighed, og på grund af mit fællesskab med andre er jeg ikke længere ensom. Nu kan jeg hygge mig i mit eget selskab og har overskud til at drømme.”

TAK til Mikkel for at dele sin historie!

En fællessang om ensomhed

Mikkel har gennem en del år skrevet sangtekster, og kampagnen mod ensomhed inspirerede ham til at skrive en sangtekst. Han har kaldt sangen ’Vær en som rækker ud’, der handler om, hvordan ensomhed forvandles til fællesskab, når vi rækker ud.

Læs teksten herunder, og skriv gerne til Social- og Boligstyrelsen med forslag, hvem du synes skal sætte musik til. 🎶

Vær en, som rækker ud

Vær en som rækker ud.
Kom, smil og ræk en hånd
til den, der går og er så trist.
Bryd alle tunge bånd –
ja, ensomhedens lænker.
For den, der vælges sidst,
så er din hånd en håbets gnist.
Vær en som rækker ud.

Vær en som rækker ud.
Det puster lys og liv
i håbet om, ja, troen på
fornyet perspektiv
på gamle knuste drømme,
så selv de meget små
nu heler fint – bli’r til at nå.
Vær en som rækker ud.

Vær en som rækker ud.
Lad alle komme ind,
der ser, at lyset stråler her.
Ja, mød med åbent sind
enhver på tværs af alder,
for når vi sammen ler,
så spredes lyset ud til fler’.
Vær en som rækker ud.

Vær en som rækker ud.
Vi byder mørket trods
og mærker lysets gode spor
i verden og i os,
når fællesskabet trives.
Det vokser. Ja, det gror,
selv når vi rækker uden ord.
Vær en som rækker ud.

@Mikkel Christensen, 2025.

Følg med på Instagram!

Få inspirerende historier om ensomhed og råd til at række ud på Instagram.

Vær en, som rækker ud (@vaerensomraekkerud)