Erfaringer fra praksis
Udgivelsen ”Fra bolig til hjem” fra Det Nationale Partnerskab mod Hjemløshed belyser 4 case-kommuners arbejde med at tilvejebringe boliger til borgere i hjemløshed, herunder hvordan de arbejder med Housing First-tilgangen. Udgivelsen dykker også ned i udlejeres perspektiver på at stille boliger til rådighed for kommunen og inddrager erfaringer fra andre relevante aktører, der spiller en rolle i at støtte borgere i overgangen fra hjemløshed til bolig.
Ydermere belyser udgivelsen tidligere danske og internationale erfaringer på hjemløshedsområdet. Udgivelsen præsenterer en oversigt over de anvendte metoder samt de specifikke lovændringer, der er sket i forbindelse med omlægningen af indsatsen mod hjemløshed. Derudover belyses metoder til at fremskaffe boliger til målgruppen samt indsatser til forbedring af boligsammensætningen i kommunerne sammen med greb til at styrke det lokale samarbejde mellem kommune og boligorganisation.
Hovedpunkter i udgivelsen
Udgivelsen har fire hovedpunkter:
- Tidligere danske erfaringer med Housing First-tilgangen
- Internationale erfaringer med Housing First-tilgangen
- Centrale temaer på tværs af cases
- Cases
Målet med disse hovedpunkter er at give inspiration til arbejdet med omlægning af indsatsen mod hjemløshed.
Vigtige indsatsområder
Implementeringen af Housing First-tilgangen medfører en række ændrede praksisser i kommunernes arbejde med borgere i hjemløshed. De ændrede praksisser kan variere fra sted til sted afhængigt af de lokale forhold. Men for at lykkes med omlægningen af indsatsen mod hjemløshed peger udgivelsen på, at kommunerne har et behov for at styrke deres samarbejde på følgende områder:
- Internt samarbejde i kommunen
- Samarbejde med udlejer (både private og almene)
- Samarbejde med boformer efter servicelovens § 110
- Samarbejde med civilsamfund
- Samarbejde med eksterne leverandører.