Der foreligger kun ganske lidt forskning om selektiv mutisme i Danmark. Derfor er den samlede evidens i denne videnspublikation baseret på internationalt publiceret materiale fra forskellige nationaliteter og populationer. Majoriteten af videnskabelig og faglig litteratur vedrørende selektiv mutisme er baseret på tredjehåndsbeskrivelser fra forskere, klinikere, lærere/pædagoger og forældre.
Udgivelsen fremhæver også de ganske vist sparsomme beskrivelser fra børn, unge og voksne, der selv har eller har haft selektiv mutisme. Indefra-perspektivet er vigtigt for at forstå, hvordan det opleves at leve med selektiv mutisme og give perspektiver på, hvordan barnets perspektiv bedst inddrages i arbejdet med og omkring børnene.
Selektiv mutisme er en angstlidelse, og den præcise udbredelse er ukendt. Det er afgørende at forstå, at personer med selektiv mutisme har et stærkt ønske om at tale, men at angsten gør det umuligt for dem.
Reduktion af talepresset samt fokus på at øge tryghed og kommunikationsmuligheder er derfor essentielt for at støtte barnet med selektiv mutisme ud af tavsheden.
Videnspublikationen er målrettet fagpersoner (psykologer, audiologer, lærere, pædagoger), men kan også læses af forældre, der søger mere dybdegående viden.
Videnspublikationen er udarbejdet for VISO, Socialstyrelsen af:
- Langagerskolen, Aarhus kommune i samarbejde med VIISS/Taleinstituttet, Aalborg Kommune.
- Produkterne i vidensprojektet er udviklet i samarbejde med VISOs specialistnetværk.
- En frivillig gruppe af unge og voksen, der selv har eller har haft selektiv mutisme, samt forældre til børn med selektiv mutisme har ligeledes bidraget til vidensprojektet i form af mundtlige og skriftlige interviews.