Temaforløb: Håndtering af sager om overgreb mod børn og unge

18-06-2025

Vil I styrke barnets perspektiv i myndighedshåndteringen af sager om seksuelle eller voldelige overgreb mod børn og unge? Social- og Boligstyrelsens videnscenter SISO tilbyder et gratis tredages forløb for børne- og ungerådgivere og deres ledere. Forløbet holdes i september og oktober 2025.

Vi ved fra forskning, at mange børn og unge føler sig stressede og pressede, når de kommer i kontakt med en myndighedsafdeling i forbindelse med, at de har været udsat for vold eller seksuelle overgreb.

De bliver en del af en proces, som ofte føles overvældende og resulterer i en oplevelse af kontroltab. De synes, at det er svært at forstå, hvad der foregår i deres egen sag, og de har mange bekymringer om, hvem der får hvad at vide, om de vil blive troet, og hvad der kommer til at ske.

Særlige udfordringer

Med barnets lov er kravene til inddragelse skærpet, og børn og unges rettigheder er et centralt element. Intentionen er, at børn og unge i højere grad skal være involveret i deres egen sag og have indflydelse på den.

I praksis er der dog ofte særlige udfordringer forbundet med at inddrage barnet/den unges perspektiv, når der opstår mistanke eller viden om overgreb. En central opgave er fx at skabe et trygt rum, hvor man kan tale om overgreb. Det fordrer en særlig opmærksomhed og kan især være krævende, hvis der er tale et barn eller en ung, som rådgiveren ikke har mødt før.

Samtidig er der mange sagsskridt og beslutninger, der skal tages, ofte i et højt tempo. Derudover kræver overgrebssager involvering af flere tværsektorielle samarbejdspartnere med forskellige opgaver og dermed forskelligt fokus.

Forløb med fokus på barnets perspektiv

Social- og Boligstyrelsens videnscenter SISO tilbyder et tredages temaforløb med fokus på at omsætte faglige refleksioner om barnets perspektiv til daglig praksis.

Temaforløbet tager udgangspunkt i børn og unges erfaringer med at erkende og sætte ord på, at de har været udsat for overgreb og deres oplevelse af at være en del af en sag i en myndighedskontekst.

Forløbet består af:

  • Fagligt input fra SISO
  • Refleksioner fra deltagerne med udgangspunkt i cases og/eller egen praksis
  • Gruppearbejde og erfaringsudveksling med de andre deltagere
  • Hjemmearbejde i egen praksis med øje for, hvordan en styrket praksis kan brede sig i organisationen.

Praktiske oplysninger

Temaforløbet er baseret på, at hovedparten af deltagerne beskæftiger sig med håndtering af sager om overgreb. Den primære målgruppe er børne- og ungerådgivere på myndighedsområdet samt ledere og nøglepersoner.

Det optimale vil være, at den enkelte kommune deltager med tre-fire børne- og ungerådgivere og en teamleder eller koordinator.

Temaforløbet afholdes i Social- og Boligstyrelsens lokaler i Odense i form af to sammenhængende dage (3.- 4. september 2025) og en opfølgningsdag (6. oktober 2025).

Forløbet er gratis for deltagerne.

Mere information og tilmelding

Kender du SISO?

SISO er det nationale videnscenter til bekæmpelse af vold og seksuelle overgreb mod børn. Centret er forankret i Social- og Boligstyrelsen.

Videnscentret tilbyder gratis rådgivning til kommuner med fokus på generelt at styrke indsatsen mod vold og seksuelle overgreb.

Læs mere om tilbuddet

Kontakt

Lis Toft Madsen

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her